Robert Capas Magnificent Eleven

I fredags var det inte bara sveriges nationaldag utan även 70-årsjubileet för D-Day, de allierades stormning av Normandie. Om D-Day kan jag skriva mycket och långt men inte idag för idag skall det skrivas kort och om fotografen Robert Capa och hans Magnificent Eleven. Självklart finns det dock en koppling…

Robert Capa var, och frågan är om han inte fortfarande är, själva förkroppsligandet av en konfliktfotograf. Redan 1936, när han var 23, tog han i inbördeskrigets Spanien det foto som satte hans namn på kartan – The Falling Soldier (eller Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936 som är dess riktiga namn). Då han var jude och dessutom hade ögonen på sig pga sitt spanska foto flydde han nazi-europa för USA vid andra världskrigets utbrott men återvände som fotograf med uppdrag åt tidningen LIFE. Redan under 1943 slog han följe med den amerikanska armén upp genom Italien men mest känd är han nog för sina foton från Operation Overlord. Den 6:e juni 1944 bordade nämligen Capa, beväpnad enbart med två kameror, en landstigningsbåt i andra anfallsvågen mot Omaha Beach i Normandie. Under det närmaste dygnet tog han fyra rullar film som dokumenterade stormningen, striderna och döden på väg genom den tyska Atlantmuren. När han senare återvände till LIFEs kontor i London lyckades en exhalterad, femtonårig fotoassistent ställa värmen i fotoframkallningens torkskåp för högt och 95 av 106 bilder förstördes för alltid. Dessa kvarvarande elva gryniga foton kallas för The Magnificent Eleven.

Capa nämnde aldrig de förstörda fotografierna men angående att närgående dokumentera dramatiska skeenden lämnade han citatet ”If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough.” efter sig. Känns berättigat från någon som stormat Normandie för att fotografera.

Nedan ses tre av de elva bilderna men mer information och övriga bilder hittar du HÄR!

r capa 1capa2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: