X-ray guns

Det är synnerligen enkelt att fastna i en diskussion angående vad konst är, vad dess mening är, vad man kan använda den till och var gränsen mellan konst, teknik och hantverk egentligen går. Frågan är väl hur produktiv den diskussionen är i sig och jag undrar om svaret inte ligger i ”the eye of the beholder” så att säga.

Britten Nick Veasey kallar sig iaf för konstnär och hans huvudsakliga, och något udda, val av media är röntgenbilden. Han har under sin karriär släppt utställningsserier med röntgenbilder av bl.a handgester, fordon, leksaksrobotar, instrument och nu senast skjutvapen i serien X-ray Guns som just nu galleriturnerar jorden runt. Veasey försöker enligt egen utsago att ”avglamourisera” en uppsättning skjutvapen kända från filmens värld (Dirty Harrys revolver, Terminators hagelgevär, James Bonds pistol osv) genom att visa dem som de monokroma teknikskisser de förvandlas till i röntgenkameran. Ett lyckat debattinlägg eller bara en ursäkt för att han vill fota fräcka puffror? Det valet överlåter jag till dig.

xray puffror 1 xray puffror 2

Några som inte gömmer sig bakom konstnärsskapet och som istället snarare flaggar med sitt överdrivna vapenintresse är teamet bakom amerikanska xrayguns.com. Med precis samma tillvägagångssätt som sin kollega på andra sidan Atlanten, fast enbart med intentionen att avbilda så fräsiga puffror som möjligt (pimpade med ljuddämpare, extragrepp, bipods osv) säljer man prints via sin hemsida och sin butik XrayGunPrintsEtsy. Till skillnad från britten Veaseys verk kan även personer med en mindre exklusiv förmögenhet bli ägare av ett xrayguns.com-verk. Runt, klart överkomliga, 400:- (+frakt och moms) får du lägga ut för ett svart-vitt tryck i storleken 25×50 cm och då bli du ägare till något rejält annorlunda att hänga på väggen oavsett om du är livstidsmedlem i NRA (vilket herrarna bakom xrayguns.com garanterat är…) eller inte. Grabbigt så det förslår!

xrayguns4 xrayguns3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: