Potpourri 17.10.13

4• Tidpunkten är 17 november 1925 och de danska herrarna Svend Olufsen och Peter Bang har precis grundat sin firma Bang&Olufsen. Bra slag.
• Veckans nikotinist: Marlon Brando 1948.
5• Fryntligt kvällshäng i tyskt skyttegravslogement under första världskriget. Måhända toktrångt men sju meter under marken var det artillerisäkert och trägolv, kaminer, gasskydd, vattenpumpar och i vissa fall elljus gjorde sitt. Brittiska stormtrupper, som bodde i blöta jordhålor i sina skyttegravar, tappade hakan fullständigt när de intog de första tyska linjerna.
• Bukowskis auktionerade ut den här kontorsstolen för ett par veckor sedan. Den hade gjort sig ypperligt vid mitt svintunga gamla skrivbord. Att den dessutom är både buteljgrön och i chesterfieldstuk gör ju inte saken sämre.
6• Här var det vitt och brunt!
• Bland lådorna i mitt överfulla garage fanns en hel uppsättning glas ur Ittalas serie Kekkerit som numera fått flytta in i värmen. Jag gillar verkligen att modellen är så helt annorlunda från sinnesbilden av vinglas. Foten är inte den vanliga smäckra utan en riktig stock och glaset i kupan är så tjockt att ett ikeaglas i jämförelse framstår som mästerblåst.
1• Fotografen Nick Brandt har för sin nysläppta bok Across The Ravaged Land fotograferat döda fåglar vid sjön Lake Natron i Tanzania. Sjön har på grund av den höga vulkaniska aktiviteten i området extremt hög salt- och kalkhalt, ett pH på 9-10 och är 60 grader varm vilket gör att fåglar som badar i sjön mer eller mindre förstenas på plats. Fler bilder HÄR!
Ascender, colab av konstnärerna Mars-1 (Mario Martinez) och Brendan Monroe 2013.
Eames DSW Chair. Den här har ju mer eller mindre fått en fast plats i de senaste månadernas potpourrier men det är bara för att den är så fantastiskt snygg. Här i absolut finfinaste versionen med ben i valnöt.
2• Phase IV, Saul Bass 1974. Myror utvecklar en gruppintelligens och siktar in sig på världsherravälde. Forskarteam i arizonaöknen tar upp kampen. Det intressanta med den här filmen är att den är regisserad av mannen som mer eller mindre på egen hand lade grunden för den moderna filmtiteln – Saul Bass. Bass levererar ett bildspråk som är mycket eget och som bl.a stark inspirerat 2011 års Beyond the Black Rainbow som jag skrivit om tidigare. Trailer HÄR!
• Omslaget till pocketupplagan av Harry and the bikini bandits av Basil Heatter 1971.
• Amazing Adventures feat.: Killraven – Warrior of the Worlds, #31 juli 1975.
3• Monsters Unleashed #9 december 1974. Wendigo…
Hufnagels Porteur/City bike.
8• Välklädd japan i sammetstofflor, ålskinnstajta jeans och windowpanerutig kavaj flanerar gatan fram. Är det måhända en tunn plånbokskedja som skymtar?
Ollech&Wajs Carribean 1000. Fantastiskt fräsig dykare.  Det idag hett eftertraktade tropicbandet med svängd bandhornsinfattning är dessutom värt sin vikt i guld. Mer info HÄR.
• Veckans djurattack: Ödlor, på omslaget till For Men Only april 1955.


 

Månne lite kort och fippligt Potpourri idag men jag kände att det behövde postas något snarast. Jag lovar bot och bättring… /TVAV-Gunnar

2 thoughts on “Potpourri 17.10.13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: